BiH
0

Špirić u Ženevi zatražio podršku od WTO-a

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić zatražio je podršku od generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Paskala Lamija kako bi BiH što prije postala član ove međunarodne organizacije. Špirić je naglasio da je to jedan od prioriteta BiH.

Na sastanku sa Lamijem predsjedavajući Špirić je istakao da svojim boravkom u sjedištu WTO želi da izrazi snažnu političku podršku i ukaže koliko je BiH stalo da što je moguće prije postane član ove organizacije. Izrazio je zadovoljstvo što je BiH napravila kvalitativan pomak i nalazi se u završnoj fazi pregovora o pristupanju u WTO. Naglasio je da je BiH zainteresovana da što prije ispuni svoje obaveze u vezi sa prijemom u WTO.

Predsjedavajući Špirić je informisao Lamija da BiH provodi niz reformi u raznim sektorima kako bi napredovala u svim integracionim procesima u koje je uključena. Podvukao je da te reforme predstavljaju veliki izazov za institucije vlasti BiH, ali da je Savjet ministara BiH odlučan da ih nastavi zato što je to jedini put za BiH. Špirić je pozvao Lamija da zvanično posjeti BiH i uvjeri se u napredak koji je ostvaren.

Generalni direktor WTO-a Lami je rekao da će lično, kao i Sekretarijat WTO učiniti sve što mogu kako bi ubrzali proces učlanjenja BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Naglasio je da pregovori sa BiH teku dobro i da posjeta predsjedavajućeg Savjeta ministara predstavlja jasnu poruku opredjeljenosti BiH da što prije postane član ove međunarodne organizacije.