Parlament za Evropu
0

Špirić: "Tražimo novi iskorak za našu zemlju"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici zakonodavnih vlasti države, entiteta i Brčko Distrikta, Direkcije za evropske integracije BiH, Evropske komisije i Evropskog parlamenta okupili su se danas u Sarajevu na prvom sastanku II faze projekta “Parlament za Evropu”.

Na sastanku učesnici razgovaraju o prioritetima u implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je BiH s EU potpisala u junu 2008. i Evropskog partnerstva (EP).

Ispunjavanje uvjeta za priključenje naše zemlje EU zavisi od efikasne zakonodavne podrške ključnim reformama te je na sastanku naglašena važna uloga parlamenata za brže uključivanje BiH u evropske integracije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je da su dijalog i uloga parlamentaraca nezamjenjivi za ubrzanje evroatlantskog puta BiH.

Smatra da je dobro da se govori o svim izazovima koji stoje pred BiH i da se traže načini kako se oni mogu rješavati.

Predsjedavajući Špirić je naveo da će danas tokom skupa pozvati EU i EC da nagradi ono što je BiH učinila u ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima.

"Ovo je vrijeme kada tražimo novi iskorak za našu zemlju, koji treba biti praćen optimizmom. Otvaraju se teške političke teme i treba stvoriti konstruktivnu atmosferu koja će dovesti do pomaka BiH. Nije dobro da stojimo na jednom mjestu, jer stajanje na jednom mjestu će proizvesti alternative koje nisu u interesu građana BiH", naglasio je Špirić.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko ponovio je da evropski put BiH nema alternativu, te da na tom području parlamentarci imaju odlučujuću ulogu.

Naveo je da je Vijeće ministara BiH ubrzano usvojilo zakone koji se odnose na liberalizaciju viznog režima te da očekuje da će 1. jula iduće godine BiH biti odobrena liberalizacija viznog režima.

Također, kazao je da je projekt “Parlament za Evropu” jedan od najuspješnijih projekata.

Direktor Generalne direkcije za proširenje za Albaniju, BiH, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo Pierre Mirel naglasio je da je za svako demokratsko društva važna uloga parlamenata.

Parlament prenosi u svojim nadležnostima, kako je naglasio, evropske poruke i ulogu gradnje konsenzusa.

"Danas ovdje ne postoji takav konsenzus, zato je važno da postoje ovakvi sastanci da podsjeti sve da je konsenzus ključni element", ustvrdio je Mirel.

“Parlament za Evropu” je projekt specijalnog predstavnika EU koji je pokrenut da bi se pomoglo bh. parlamentarcima da efikasno rade na donošenju obimnih zakona u okviru SSP-a i EP-a.

U okviru prve faze ovog projekta održano je sedam sastanaka od novembra 2008. do juna 2009. godine, a svaki je bio posvećen posebnoj zakonodavnoj temi.