BiH
0

Špirić sutra u Briselu sudjeluje u radu Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić putuje sutra u Brisel gdje će učestvovati u radu Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) 26. i 27. februara, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Špirić informirat će PIC o dosadašnjem radu Vijeća ministara i prioritetnim zadacima s ciljem dalje integracije BiH u EU i punopravno članstvo u NATO-u.

On će zatražiti podršku na putu BiH ka EU i naglasiti važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "Kad je riječ o pitanju budućnosti OHR-a, stav predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je da su polemike u vezi s tim stvorile vještačku sliku da je jedna strana prijatelj OHR-a a druga, navodno, neprijatelj OHR-a što je apsurdno", navodi se.

"Mislim da bi najrealnije bilo izvršiti detaljnu procjenu, sagledati šta i koliko je BiH postigla u prethodnom periodu i ocijeniti da li je zrela za sljedeću fazu. Ubijeđen sam da jeste", smatra predsjedavajući Špirić.

Sjednici Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira prisustvovat će i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.