BiH
0

Špirić sumnja da će Kučan puno pomoći BiH

FENA
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić sumnja da će imenovanje bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana za izvjestitelja za BiH puno pomoći našoj zemlji.

Špirić napominje da treba vidjeti šta će biti Kučanovi zahtjevi i šta se očekuje, a on želi da vjeruje da svi imaju pozitivne namjere prema BiH, njenoj ustavnoj strukturi i Dejtonskom sporazumu.

“Svako ko bude išao van toga mislim da je na jednoj besputici koja neće biti korisna za BiH”, smatra Špirić.

Ističući da je Milan Kučan čovjek s velikim iskustvom, Špirić ipak sumnja da mu ono neće puno pomoći, jer “ako nije bio kreator očuvanja velike Jugoslavije, sumnjam da će pomoći maloj”.

Zaključio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci i da ne treba puno da iritira ovo imenovanje te da su u BiH dobrodošli svi koji hoće da pomognu, ali nisu dobrodošli da odmažu.

Kučan je potvrdio da će njegova uloga biti kontaktiranje triju strana u BiH da bi se ispitala njihova spremnost za potrebne ustavne reforme u toj državi, što je jedan od osnovnih uvjeta njezina bržeg približavanja Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Špirić nije mogao da komentira izvještaj Evropske komisije o napretku u BiH, jer ga još nije vidio, ali je dodao da nije dobro da se daju izjave da u BiH ništa nije dobro urađeno.

A to što je dobro urađeno za Špirića je i odluka da se odobri vizna liberalizacija za BiH od sredine narednog mjeseca.