Popis stanovništa
0

Špirić se sastao s delegacijom EUROSTAT-a

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je danas delegaciju EUROSTAT-a, predvođenu Piterom Everasom, i učestvovao na prvom sastanku operacije međunarodnog monitoringa za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Predsjedavajući Špirić je naglasio značaj održavanja popisa u BiH 2011. godine, kako bi bili obezbjeđeni podaci o broju i strukturi stanovništva, njegovoj teritorijalnoj raspoređenosti, vitalnim, obrazovnim, socio-ekonomskim, migracionim i drugim karakteristikama.

Špirić je predočio aktivnosti na izradi Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, koji je Savjet ministara BiH utvrdio 20. avgusta 2009. godine i uputio u parlamentarnu proceduru.

Podsjetio je da je posljednji popis stanovništva u Bosni i Hercegovini proveden 1991. godine nakon čega su se desila velika pomjeranja i promjene u svim segmentima, tako da bi bilo veoma štetno ukoliko BiH ne bi bila među većinom zemalja svijeta u kojima će popis biti održan 2011. godine.

Predsjedavajući Špirić je pozdravio spremnost Evropske komisije da obezbijedi podršku ovom procesu, kao i međunarodni monitoring s ciljem osiguranja kredibiliteta rezultata popisa, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.