BiH
0

Špirić s delegacijom Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih i povratnika RS-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas delegaciju Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih i povratnika Republike Srpske.

Razgovarano je o mogućnostima bržeg i kvalitetnijeg rješavanja problema ove kategorije stanovništva.

Predstavnici Saveza izrazili su nezadovoljstvo zbog inertnosti entitetskih organa vlasti, posebno Vlade Federacije BiH, u procesu održivog povratka, a naročito obnove imovine koja im je porušena u ratu, ali i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Špirić je izrazio punu podršku zahtjevima izbjeglih, raseljenih i povratnika, naglašavajući da se mora osigurati pravičnost i transparentnost u procesu povratka.

Informirao je delegaciju da je Vijeće ministara BiH na sjednici 29. januara utvrdilo Prijedlog Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zaduženo je da, u roku od tri mjeseca nakon usvajanja dokumenta u Parlamentarnoj skupštini BiH, sačini plan završetka procesa održivog povratka za period 2009. -2014. s procjenom neophodnih sredstava za njegovo provođenje, prema usvojenim principima, na području cijele BiH.

Na isti način Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u saradnji s entitetskim ministarstvima, mora sačiniti Akcioni plan za korištenje i ostalih prava iz Aneksa 7, uključujući prava na kompenzaciju i pravičnu naknadu za uništenu imovinu za period 2009. do 2014., s procjenom neophodnih sredstava za njegovo provođenje za cijelo područje BiH.

Akcioni plan bit će sastavni dio ove strategije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.