BiH
20

Špirić: Rezolucija o Srebrenici neće doprinijeti suživotu u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zaim Backović kazao je da je Rezolucija o Srebrenici slijeđenje pravnih akata koji su već usvojeni u okviru Evropskog parlamenta, parlamenata evropskih država i Ujedinjenih naroda.

"Ova Rezolucije nije samo rezolucija o Srebrenici jer ona osuđuje sve zločine koji su se desili na prostoru BiH bez obzira na nacionalnu etničku i religijsku pripadnost“, rekao je Backović.

Nikola Špirić, zastupnik SNSD-a, na današnjoj sjednici zamolio je predlagače Rezolucije o genocidu u Srebrenici da povuku prijedlog sa dnevnog reda.

"Zamolio sam predlagače da povuku Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici jer mislim da u BiH nije još uvijek izgrađen toliki stepen povjerenja da dozvoljava da se vode rasprave koje bi pomogle BiH. Nas međunarodna zajednica tjera da se prije podne tučemo, a poslije podne mirimo kroz rezolucije i deklaracije“, rekao je Špirić.

Špirić smatra kako ova rezolucija neće pojačati toleranciju i suživot, te izražava zabrinutost što se u borbi protiv terorizma BiH ponaša "kao moćna Amerika, a zapravo to nam je u stomaku“.

"Da smo rekli danas da ta rezolucija sadrži osudu genocida nad Srbima i Jermenima mislite li da bi dobila podršku? Otkud toliko licemjerstvo u BiH? Neću da povrijedim nijednu majku, nijednu žrtvu, ali molim predlagače da uzmu vremena“, poručio je Špirić.

Špirić je predložio da se kao prva tačka dnevnog reda uvrsti usaglašeni tekst reformske agende koji podrazumijeva usaglašene tekstove države i entiteta, te da se o tome očituju entitetski i državni parlamenti.

"Bojim se da će komesar Hahne odnijeti šupalj dokument. Ono što ja znam, a nisam vidio, jeste da je za Vijeće ministara BiH dokument pripremao kabinet Denisa Zvizdića. To samo po sebi govori da se radi o dokumentu za koji nisam siguran da je usaglašen. Mislim da danas treba prekinuti sjednicu i dati šansu da se pripremi agenda“, rekao je Špirić.

On je rekao da nije čitao krivičnu prijavu Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida.