BiH
0

Špirić razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Sarajevu sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hopom Sheferom koji se nalazi u oproštajnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Špirić je na radnom ručku informirao generalnog sekretara NATO-a o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, posebno u vezi sa napretkom u euroatlantskim integracijama.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o perspektivama ulaska BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) i daljnjem procesu priključenja BiH Sjevernoatlanskom savezu.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da je zahvaljujući ostvarenom napretku BiH prestala da bude konzument mirovnih operacija u okviru NATO-a i prešla u saveznike, učestvujući u mirovnim operacijama u svijetu.

Predsjedavajući Špirić je istakao da je uspjeh do sada provedenih reformi garancija koja pruža BiH osnov da može zakoračiti u narednu fazu saradnje sa NATO-om.

Špirić je ocijenio da je Bosni i Hercegovini za novi iskorak na putu ka evroatlantskim integracijama neophodan novi optimizam, koji će donijeti liberalizacija viznog režima i članstvo u MAP.

Shefer je konstatovao da je BiH ostvarila veliki napredak u domenu reforme odbrane i obećao dalju pomoć BiH u njenim nastojanjima ka punopravnom članstvu u NATO-u, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.