BiH
0

Špirić razgovarao s predstavnicima udruženja iz Srebrenice

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicama organizacija i udruženja iz Srebrenice, ”Majke Srebrenice i Podrinja”, “Žene Srebrenice”, “Srebreničke majke” i “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Tema razgovora bili su problemi i poteškoće sa kojima se u svakodnevnom životu susreću povratnici u Srebrenicu i mogućnost njihovog rješavanja.

Predsjedavajući Špirić izrazio je žaljenje zbog situacije u kojoj se nalaze povratnici u srebreničku regiju, ističući da ih podržava na putu pravde i istine.

»Ekonomija ne može biti zamjena za istinu i pravdu, ali pruženu pomoć ne treba odbijati. Za obnovu Srebrenice vrlo je bitno da se formira agencija za obnovu i razvoj«, istakao je Špirić.

Predstavnice organizacija i udruženja iz Srebrenice iznijele su zahtjev da se pored ekonomskog oporavka, Srebrenici da poseban status na nivou BiH, i da se ratni zločinci izvedu pred lice pravde.

»Srebrenica treba da ima nadležnost BiH, da se primjenjuju zakoni koji bi omogućili ravnopravnost i sigurnost svih koji žive u njoj i da se ispoštuje odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu«, rekla je Munira Subašić predsjednica Udruženja »Majke enklava Srebrenica i Žepa« i izrazila očekivanje da će se Vijeće ministara BiH, koliko je moguće, uključiti u rješavanje ovih pitanja.

»Priča o posebnom statusu politizira probleme Srebrenice. Odgovorni ljudi na svim nivoima vlasti treba da sjednu i razgovaraju, jer se jedino dijalogom mogu riješiti postojeći problemi«, istakao je predsjedavajući Špirić i naglasio da svi počinioci ratnih zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za ono što su učinili.

Obavjestio je predstavnice udruženja da će informirati Vijeće ministara o ovim pitanjima i učiniti sve što je u njegovoj moći da se problemi riješe.