BiH
0

Špirić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke i Holandske konstituence

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i guverner BiH u Svjetskoj banci Nikola Špirić razgovarao je u Washingtonu s potpredsjednikom Svjetske banke za regiju Evrope i Azije Šigeom Kacuom, izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci Hermanom Vajfelsom i direktoricom Svjetske banke za BiH Džejn Armitaž.

Špirić je sa sagovornicima razgovarao o tokovima globalne finansijske krize. Informirao je zvaničnike Svjetske banke o trenutnom stanju u BiH, napretku koji je ostvaren kao i o izazovima koji stoje ispred BiH.

Istakao je da je BiH opredijeljena za dobru regionalnu saradnju, koja treba poslužiti kao podsticaj za daljnji napredak u euroatlantske integracije, a razgovarano je i o portfoliju Svjetske banke u BiH.

Predsjedavajući Špirić je sagovornicima zahvalio, jer su na prošlom godišnjem zasjedanju podržali njegov zahtjev da u kreditnom programu budе izаbrаn tzv. rеfоrmski scеnаriо, kојi prеtpоstаvljа vеći zаmаh u prоvоđеnju struкturаlnih rеfоrmi. Izrazio je mišljenje da se može nastaviti raditi na implementaciji tog scenarija.

Predstavnici Svjetske banke su najavili da će uskoro boraviti u BiH radi pregleda portfolija.

Špirić je u toku dana prisusustvovao i sastanku Holandske konstituence čiji je BiH član, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.