BiH
0

Špirić razgovarao s izvjestiocima Monitoring komiteta Parlamenta Vijeća Evrope

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je na sastanku s izvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope da BiH mora napraviti iskorak u reformama ustava i policije s ciljem približavanja EU.

Ocijenio je očiglednim "koliku cijenu plaćamo zbog neusvajanja aprilskog paketa ustavnih promjena", naglasivši potrebu razgovora o suštini problema, a ne manifestacionog pristupa reformama.

Predsjedavajući Špirić je informirao izvjestioce Kima Sasija i Mevlita Čavušoglua o aktivnostima u ispunjavanju preporuka Vijeća Evrope u 13. monitoring izvještaju o BiH, nakon posjete misije u martu ove godine.

Izvjestilac Sasi je naglasio da međunarodna zajednica želi stabilnost i da mora doći do reforme Ustava, za koju je ocijenio da je važnija od reforme policije.

Reforma policije je aktuelna sada zbog uvjeta EU za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, napomenuo je Sasi.

Evropski parlamentarci su se posebno interesirali za reforme pravosuđa, stanje ljudskih prava u BiH i o mogućnostima da u BiH bude proveden popis 2011. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je izrazio žaljenje što njegova nastojanja da 2011. bude ciljna godina popisa nisu naišla na razumijevanje unutar Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.