Razgorali o izazovima koje ima BiH
0

Špirić primio Sorensena u nastupnu posjetu

FENA
Sorensen i Špirić
Sorensen i Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić primio je u petak u Sarajevu u nastupnu posjetu šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Petera Sorensena, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Predsjedavajući Špirić je informirao ambasadora Sorensena o provedenim reformama i napretku koji je postignut nakon Dejtonskog sporazuma, kao i izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Predsjedavajući Vijeća ministara je upoznao specijalnog predstavnika EU sa svojim viđenjem razvoja unutrašnje političke situacije.

Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina sada na prekretnici kada domaći lideri moraju preuzeti odgovornost za vođenje procesa u zemlji.

Špirić je naglasio da je jedina garancija demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine kontinuirani unutrašnji dijalog, a da uloga međunarodne zajednice u ovoj zemlji treba da bude savjetodavna na njenom evropskom putu.

On je pozdravio opredjeljenje EU da snažnijim prisustvom u Bosni i Hercegovini pomogne njenim građanima i liderima da ubrzaju proces integracija u EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je posebno naglasio važnost ispunjavanja uslova za podnošenje kredibilne aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Predsjedavajući Špirić je poželio dobrodošlicu ambasadoru Sorensenu, sa željom da njegova misija bude uspješna na opću dobrobit.