BiH
0

Špirić primio predstavnike OCSE-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na sastanku s ambasadorom Finske pri OSCE-u i novim predsjedavajućim Stalnog vijeća OSCE-a za 2008. Antijem Turunenom izrazio uvjerenje da će biti prevaziđeni zastoji u reformama policije i Ustava BiH.

Špirić je naglasio da je OSCE možda jedina međunarodna organizacija u BiH koja je prisutna na terenu putem svojih terenskih kancelarija i da zato jasno može sagledati stanje i probleme u BiH. Posebno je istakao važnost OSCE-a u demokratizaciji medija i reformi obrazovanja u BiH, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.

Govoreći o zaštiti ljudskih prava u BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naveo da je to bezgraničan proces i da uvijek postoji mogućnost za njeno unapređenje, posebno u BiH.

Ambasador Turunen se interesirao i za pitanje Srebrenice, ocijenivši da bi ekonomski oporavak ovog regiona bio izuzetno značajan.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da Srebrenica zaslužuje pažnju međunarodne zajednice i svih nivoa vlasti u BiH.

"Srebrenici treba posebna pažnja, a ne specijalan status", rekao je Špirić.

U dijelu sastanka posvećenog procesuiranju optuženih za ratne zločine, Špirić je naglasio važnost regionalne saradnje, podsjećajući da su posljednja hapšenja i izručenja Haškom sudu bila upravo plod te saradnje.

Ambasador Turunen je ocijenio da je BiH u posljednjih deset godina ostvarila značajan napredak i da posjeduje velike potencijale.

Na sastanku je učestvovao i šef Misije OSCE-a u BiH Daglas Dejvidson.