BiH
0

Špirić primio komandanta EUFOR-a

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ostavci dr Nikola Špirić primio je danas u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a Ignasija Martina Viljalaina.

Predsjedavajući Špirić je ocijenio da je trenutna bezbjednosna situacija u BiH dobra, naglašavajući značaj uloge EUFOR-a u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

„Prisustvo EUFOR-a u BiH je jedan od stabilizirajućih faktora“, naveo je predsjedavajući Špirić, izrazivši zadovoljstvo što je bio u prilici da, govoreći pred Savjetom bezbjednosti UN, zatraži produženje mandata misije EUFOR-a.

Dr Špirić je informisao generala Viljalaina o situaciji u BiH, sa posebnim osvrtom na reformu policije i ispunjavanje preostalih uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ocijenio je da je parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kreirana pozitivna politička klima za napredak u svim drugim oblastima.

General Viljalain je ocijenio da je bezbjednosna situacija u BiH na visokom nivou i izrazio nadu da će tako i ostati. Komandant EUFOR-a je potvrdio opredijeljenost međunarodne zajednice u podršci Bosni i Hercegovini. Naglasio je da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja važan korak na putu BiH ka EU.