Sarajevo
0

Špirić primio Christinu McNab i saradnike

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu rezidentnu koordinatoricu UN-a u BiH Christinu McNab s saradnicima.

Predstavnici UN-a su prezentovali predsjedavajućem Vijeća ministara "Okvir razvojne pomoći UN-a za period od 2010. do 2014. godine" koji je baziran na strateškim dokumentima vlasti u BiH.

McNab je istakla da su demokratsko upravljanje, socijalna uključenost, životna sredina i sigurnost ljudi četiri glavna fokusna područja Okvira razvojne pomoći koja su dogovorena na ranijim sastancima s predstavnicima državnih i entitetskih institucija.

Ukupna vrijednost procijenjenih potreba za implementaciju je 178.540.000 američkih dolara, od koji je jedna trećina već obezbijeđena iz sredstava UN-a, dok će se ostatak sredstava prikupljati tokom provođenja programa.

Špirić je istakao važnost realizacije svih projekata koji imaju u vidu pridruživanje EU kao krajnji prioritet BiH s posebnim naglaskom na ljudska prava i inkluziju.

Najavio je da će se o dokumentima UN-a izjasniti i Vijeće ministara BiH na jednoj od narednih sjednica kako bi bili ispunjeni i formalno-pravni uslovi za njihovu implementaciju, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.