BiH
0

Špirić posjetio "Jad Vašem"

SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić posjetio je danas Memorijalni centar za žrtve holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu.

U saopštenju iz Vijeća ministara BiH navodi se da se Špirić poklonio svim nevinim žrtvama i položio cvijeće u šatoru sjećanja, a poseban buket cvijeća položio je za žrtve Jasenovca.

Sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH u posjeti "Jad Vašemu" bio je i njegov zamjenik, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Memorijani centar "Jad Vašem" u Jerusalimu najpoznatiji je muzej koji čuva uspomenu na žrtve genocida, odnosno holokausta.

Osnovan je 1953. godine na osnovu odredaba zakona izglasanog u izraelskoj skupštini - Knesetu. 

Od samog osnivanja, ovom centru je povjereno dokumentovanje istorije jevrejskog naroda za vrijeme holokausta, uz očuvanje sjećanja i svjedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasljeđa holokausta novim generacijama putem arhiva, biblioteke, škole, muzeja i priznanja "Pravednik među narodima".

Memorijalni centar smješten je na Har Hazikaronu, Brdu sećanja u Jerusalimu i predstavlja veliki kompleks sa stazama oivičenim drvoredima koje vode do muzeja, izložbenih prostora, arhiva, spomenika, skulptura i spomen-obilježja. 
U okviru Memorijalnog centra "Jad Vašim" 15. marta 2005. godine otvoren je istorijski muzej holokausta.