Brdo kod Kranja
0

Špirić otišao s konferencije kad je govorio Hašim Tači

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je na današnjoj konferenciji na Brdu kod Kranja da potreba za regionalnom saradnjom postaje sve veća kako proces integracija napreduje i kako bude intenziviran.

"Regionalna saradnja pruža mogućnost privlačenja sredstava za rješavanje širokog dijapazona pitanja, od lokalnih do regionalnih, koja u suprotnom ne bi bila dostupna", rekao je Špirić u obraćanju na konferenciji "Zajednički za Evropsku uniju: Doprinos zapadnog Balkana evropskoj budućnosti".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da je saglasan sa komesarom EU za proširenje Stefanom Fueleom da regionalna saradnja podrazumijeva prisustvo svih i naglasio da razumije razloge zašto Srbija  danas nije prisutna na konferenciji. 

Špirić, koji je napustio skup dok je govorio premijer Kosova Hašim Tači, istakao je da ni BiH nije priznala nezavisnost Kosova i da će se on na ovoj konferenciji ponašati u skladu sa tom činjenicom. 

Naglasio je važnost evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana i regionalne saradnje, kao jednog od glavnih preduslova uspješene integracije zemalja pojedinačno.

Ukazujući na važnost stabilnosti Balkana za stabilnost cijele Evrope, Špirić je ocijenio da se proširivanjem EU šire mir i stabilnost, demokratija, vladavina prava, poštivanje čovjeka i njegovog dostojanstva.

"Napredak svake zemlje pojedinačno, i regiona u cjelini, važan je za uspjeh i dinamiku daljih reformi, za ekonomski napredak i politički entuzijazam. Svi ovi faktori zajedno predstavljaju potrebnu pokretačku snagu za promjene. Evropska perspektiva za region mora biti 'opipljiva'. Jasni su uslovi koje moramo ispuniti da bi postali punopravni članovi EU. Isto tako, mora biti jasna i naša evropska perspektiva", poručio je Špirić. 
Prema njegovom mišljenju, potpunom integracijom zapadnog Balkana u EU, balkanske zemlje će dobiti mogućnost ekonomskog prosperiteta i socijalne sigurnosti.

"Tranzicijski put BiH odvija u dosta specifičnim uslovima, gdje pored kompleksnih izazova tranzicije društva u evroatlantske tokove, nosimo i teret poslijeratne obnove, unutrašnjeg pomirenja i izgradnje uzajamnog povjerenja. Svi ti izazovi su dodatno usložnjeni globalnom ekonomskom krizom, koja, nažalost, nije poštedila ni BiH", rekao je Špirić.

Kao ohrabrujuće, Špirić je naveo činjenicu da ideja integracije BiH u EU ostaje krajnji cilj i zajednički sadržalac koji okuplja sve relevantne političke snage u BiH.  

On je iskazao neslaganje sa svima koji tvrde da u BiH nije bilo napretka. 

"Iako se mogu davati različite ocjene tog napretka nesumnjiva je činjenica da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, efikasno provodi Privremeni sporazum, ispunjava obaveze u vezi sa članstvom u NATO, kao i da je od januara nestalni član Vijeća sigurnosti UN", istakao je Špirić.

Špirić je ocijenio da je veoma važna i činjenica da je BiH ispunila sve obaveze, njih 174, iz zahtjevne Mape puta za liberalizaciju viznog režima i naglasio važnost "bijelog šengena" za građane BiH. 
"Ne samo da će to biti prvi konkretni benefit koji će građani osjetiti od evropskog puta, nego će to dodatno osnažiti evropsku ideju unutar BiH. Upravo zato želim da vjerujem da će biti zadržan i ispoštovan principijelni pristup: postavljeni uslovi-ispunjeni uslovi-liberalizacija viznog režima", naglasio je Špirić zatraživši da i sa ovog skupa bude poslata jasna poruka o potrebi što skorije valorizacije onoga što je u BiH napravljeno. 

Špirić je na samitu govorio i o važnosti inicijativa i projekata koji mogu pomoći u povezivanju regiona i stvaranju boljih uslova za život njenih građana i dodao da je ovaj skup prilika da budu razmotreni važni projekti od regionalnog značaja kao što su izgradnja koridora Vc, rekonstrukcija željezničke mreže, plovnost rijeke Save, uspostavljanje Regionalnog centra za suzbijanje požara u jugoistočnoj Evropi i Regionalnog mehanizma za osiguranje od prirodnih nepogoda.