BiH
0

Špirić o prijedlogu mjera za ublažavanje cjenovnih udara

FENA
Vijeće ministara BiH razmotrilo je danas u Sarajevu informaciju o prijedlogu mjera u nadležnosti države u cilju ublažavanja cjenovnog udara na najugroženije kategorije stanovništva.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjedice podsjetio da je zadužio Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da predlože mjere iz nadležnosti Vijeća ministara kako bi se ti cjenovni udari ublažavali, a bilo je više cjenovnih udara.

"Danas smo dobili informaciju da su ova dva minstarstva Upravi za indirektno oporezivanje predložili mjere. Na žalost, članovi Upravnog odbora nisu podržali te mjere. Zaključili smo da te mjere dostave Vijeću ministara ponovo na razmatranje pa ćemo vidjeti na koji način da razgovaramo s Upravom za indirektno oporezivanje", kazao je Špirić.

Istaknuo je da je gotovo sigurno da se sve više Uprava za indirektno oporezivanje pokazuje kao usko grlo za prohodnost nekih odluka koje su od interesa za širi sloj ljudi u BiH.

Prema njegovim riječima, dio tih mjera je već potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju stavilo 'ad acta'.

Napominjući da je sužen opus mjera koje može da poduzme Vijeće ministara, Špirić je mišljenja da aktivniju politiku na zaštiti cjenovnih udara moraju voditi vlade entiteta, jer socijalni i razvojni program je u njihovoj kompetenciji.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas i Prijedlog Odluke o ratifikaciji Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine i Bank Austria Creditanstalt AG – Projekt izgradnje vodosnabdijevanja u općini Srbac.

Zaduženo je Ministarsvo vanjskih poslova da Prijedlog Odluke dostavi Predsjedništvu BiH u dalju proceduru ratifikacije.

Projektom je planirano kreditno zaduženje od 1.700.000 eura.