BiH
0

Špirić: Ne usporavajte evropski put BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pozvao je danas sve institucije u BiH da ne usporavaju evropski put zemlje te da poboljšaju međusobnu komunikaciju da bi se u razumnom roku mogle realizirati sve obaveze koje je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA).

Na promociji SAA koju je u Sarajevu organizirala Direkcija za evropske integracije BiH, Špirić je istaknuo da BiH očekuje prvo iskušenje u novembru, kada Evropska komisija objavljuje izvještaj o napretku.

-Moramo učiniti sve da izvještaj bude satkan od napretka da bismo time poslali poruku da smo pouzdan partner EU, naglasio je predsjedavajući Špirić.

Napominje da evropski put mora biti vlasništvo svih u BiH te da je jedini garant uspjeha da se u ovaj proces uključe svi nivoi vlasti u zemlji.

Naglasio je i da BiH nakon potpisivanja SAA čeka mnogo obaveza, jer ovaj sporazum nije jednosmjerna ulica. Najavio je da nas u prvoj fazi čeka dosta odricanja, ali je podsjetio i na pogodnosti u smislu povećanja investicija, otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnog standarda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je ocijenio da je evropska ideja toliko snažna da je niko ne može zaustaviti, izrazivši nadu da će vlasti u BiH učiniti sve da evropski standardi postanu vlasništvo institucija i građana.

-Potpisivanjem SAA širom su otvorena vrata evropske budućnosti BiH, a ovaj dokument će nam pomoći i da konačno izađemo iz prošlosti, stav je Špirića.

Ukazao je i na potrebu reforme Ustava BiH, ali da se pri tome poštuju Dejtonski i Vašingtonski sporazumi, podržavši ideju evropskog komesara Ollija Rehna da ova reforma treba biti evolucija, a ne revolucija.