BiH
0

Špirić: Ne ostaje mi ništa drugo nego da ponudim ostavku Predsjedništvu

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je u srijedu kako, s obzirom na komunike Vijeća za provedbu mira (PIC), nema drugog izbora osim da ponudi ostavku Predsjedništvu BiH jer ne želi učestvovati "u daljnjem zaoštravanju situacije".

"S obzirom da je međunarodna zajendica stala iza odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka takve kakve jesu, a mislim da one nisu pomogle meni kao predsjedavajućem, ja nemam druge mogućnosti nego da se procedura završi i da podnesem ostavku Predsjedništvu BiH koje me imenovalo", kazao je Špirić.

Napomenuo je i da je to stav koji je zauzela njegova stranka, te druge partije, kao i Narodna skupština RS-a, a da ne može reći kako će se ponašati drugi funkcioneri iz RS-a.

"Ponudit ću ostavku kako bih vidio da li Nikola Špirić ima od bilo koga podršku u BiH ili će je Predsjedništvo BiH prihvatiti i za 24 sata izabrati novo Vijeće ministara", dodao je on.

Špirić je u srijedu uvečer u izjavi za Radio-televiziji RS-a međutim napomenuo i da se izlaz uvijek nađe kada se razgovara o svemu kako bi se našlo najbolje moguće rješenje za BiH.

"Još uvijek je vrijeme da se stvari izmijene kako se ne bi zakomplicirala politička situacija", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara dodajući da on ne spori saopćenje PIC-a ni Lajčakove poteze, ali da ne želim učestvovati "u realizaciji odluka koje ne donose dobro BiH".

Špirić je još kazao i da je u BiH na sceni "neviđeni protektorat, gdje odgovornost za neuspjeh leži na domaćim političarima, a zasluge su međunarodne zajednice".

Istaknuo je kako ne može shvatiti da se ne vidi da su posljednje odluke Miroslava Lajčaka pojačale političku temperatiuru i da su donesene kako bi nas vezale za krizu u regiji.

On tvrdi da je Bosna i Hercegovina mjesto globalne kupovine vremena gdje se čeka rasplet krize na jugu regije.

"Svi potezi, pa i ova odluka, vezani su za regiju", kazao je Špirić.