BiH
0

Špirić: Ne mogu da shvatim da slijepi u BiH plaćaju TV pretplatu

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić podržao je danas u Sarajevu zahtjeve Udruženja slijepih osoba u BiH za ujednačavanjem državne politike prema invalidima, posebno prema slijepim osobama. Špirić je ujedno pozvao predstavnike svih nivoa vlasti u državi da posvete veću pažnju slijepima i obećao da će se on truditi da Udruženje ima bolji tretman u državi.

"Barem je ovo dan kad su svi nivoi vlasti u BiH trebali da prime udruženja i upoznaju se s njihovim problemima", dodao je Špirić.

On je danas, povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, posjetio Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidih lica TMP u sarajevskom naselju Nedžarići.

U razgovoru s predstavnicima Društva i više udruženja slijepih građana upoznao se o problemima te kategorije invalida, a nakon susreta kazao novinarima da će u Vijeću ministara BiH vrlo brzo na dnevnom redu biti pitanje unificiranja politike prema slijepim građanima na državnom nivou.

"Ne mogu da shvatim, naprimjer, da slijepi u BiH plaćaju TV pretplatu ili da u entitetima nemaju jednaka prava, odnosno povlastice u drumskom prevozu", izjavio je.

Grant od 30.000 KM, zatražen iz asocijacija slijepih od državnog Ministarstva civilnih poslova, bit će odobren, najavio je dalje Špirić.

"Danas je razgovarano i o potrebi ratifikacije Evropske socijalne povelje. Predstavnike organizacija slijepih i slabovidih osoba interesovalo je zašto je BiH isključila član 15 koji se tiče ovih ljudi i drugih osoba s invaliditetom. Razgovarat ću s resornim ministrima da vidim zašto je taj član, koji njih tako pogađa, isključen, jer još ima vremena da se učini nešto prije ratifikacije povelje", riječi su Nikole Špirića.

Branko Suzić, predsjednik Udruženja slijepih osoba u BiH, prenio je novinarima zahtjev ove asocijacije za reguliranjem njenog statusa kao organizacije od javnog interesa. Suzić je apelirao i za donošenje državnih akata koji će poboljšati ambijent u BiH ne samo za slijepe i slabovide osobe nego i za druge građane.

Prema Suzićevim riječima, Nikola Špirić je danas pokazao razumijevanje za probleme asocijacija slijepih. Stoga je, prema njegovoj ocjeni, današnji dan veliki za Udruženje slijepih osoba u BiH.