BiH
0

Špirić nastavlja posjetu Kini

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH danas nastavlja višednevnu posjetu Kini.

Špirić je jučer razgovarao sa kineski premijerom Wenom Jiabaom i prisustvovao potpisivanju pisma namjere kojim je predviđena bespovratna pomoć Kine BiH u vrijednosti od 5.000.000 juana (oko 1,09 miliona KM)

Pismo namjere jučer su potpisali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar trgovine Kine Chen Deming. 

Špirić je tokom razgovora sa kineskim premijerom istakao da su strateški ciljevi BiH članstvo u EU, NATO i dobra regionalna saradnja i dodao da BiH podjednaku pažnju posvećuje i dobrim odnosima sa Kinom. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH jučer se obratio Kineskom institutu za međunarodne odnose, te razgovarao  sa predsjednikom Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine (CCPIT) Vanom Jifeijem.  

Špirić je  u srijedu, prvog dana posjete, prisustvovao ceremoniji izdavanja prigodnih koverata povodom 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Kine, te razgovarao i sa menadžmentom korporacije "China Guodian Corporation" o mogućnostima ulaganja u energetski sektor u BiH.   

Programom posjete je planirano da Špirić sutra učestvuje na promociji paviljona BiH na Svjetskoj izložbi "Expo 2010" u Šangaju.