Ombudsman Pašić
0

Špirić namjerno zamajava PSBiH i javnost

FENA
Ombudsman za ljudska prava BiH Safet Pašić smatra da se od početka 2007. godine, kada je istekao prijelazni period za provođenje reforme objedinjavanja entitetskih institucija s državnom, pogrešno pokušava predstaviti kao prioritet imenovanje novih državnih ombudsmana.

Posljednji u tome, kako Pašić navodi u današnjem saopćenju za javnost, jeste i sam predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je na Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) u uvodnoj riječi promocije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), "potpuno pogrešno obavijestio to tijelo kako je imenovanje državnih ombudsmena prioritetno pitanje".

Pašić podsjeća da prema Zakonu o objedinjavanju entitetskih institucija ombudsmana nije prioritetno pitanje imenovanje državnih ombudsmana, nego ukidanje entitetskih, čime će se na jedini način stvoriti uvjeti za to objedinjavanje. On smatra da je to "sasvim sigurno poznato poslanicima u državnom parlamentu i drugim državnim dužnosnicima, koji su pročitali Studiju izvodljivosti za priključenje euroatlanskim integracijama".

Nikola Špirić, prema Pašićevim riječima, namjerno zaobilazi tu činjenicu.

" Nažalost, takvom stavu priključili su se i neki poslanici državnog parlamenta, koji su to iskoristili isključivo u privatne i stranačke ciljeve kako bi na ovu funkciju doveli svoje miljenike. Nisu prezali ni od toga da imenuju i one kandidate koji se na rang listi vrednovanja nalaze na šestom, četvrtom ili na drugom mjestu. Prema tome, Špirić umjesto da kod entitetskih vlasti insistira na ukidanju entitetskih ombudsmena, što mu je i dužnost kao predsjedavajućeg državne institucije zadužene za izvršavanje državnih propisa, namjerno zamajava Parlamentarnu skupštinu BiH, kao i javnost o tome šta je prioritetno u provođenju reforme objedinjavanja svih ombudsmena u BiH na državnom nivou", Pašićev je stav.

On smatra da Špiriću to i odgovara, "s obzirom na stav njegove partije, koja se protivi organiziranju bilo koje oblasti na državnom nivou, pa čak i onih koje prema Ustavu BiH treba da se isključivo organiziraju na državnom nivou".

"Među njima je i oblast zaštite ljudskih prava, kako bi se ona u što većoj mjeri ujednačila na državnom nivou, što do sada nije bio slučaj. Ovo nije stvar političke volje, nego je to dejtonska i ustavna obaveza Bosne i Hercegovine", naglašeno je u saopćenju iz kancelarije ombudsmana BiH.