BiH
0

Špirić: Nakon potpisivanja SSP-a institucije BiH čeka dosta obaveza

Sarajevo-x.com
Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), institucije Bosne i Hercegovine čeka dosta obaveza koje treba ispuniti ka konačnom cilju - punopravnom članstvu u Evropsku uniju, kazao je danas ambasadoru Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Verneru Almhoferu predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Špirić je primio Almhofera u Sarajevu i s njim razgovarao o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Obostrano je ocijenjeno kako potvrda Evropske unije da će 16. juna potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom i otvaranje dijaloga o liberalizaciji viznog režima predstavljaju ponudu EU-a za budućnost BiH.

Špirić je još jednom naglasio neophodnost jačanja unutarnjeg dijaloga kao zaloga uspjeha BiH.

Austrijski ambasador ga je upoznao o iskustvima svoje zemlje na putu evropskih integracija te mu uručio poziv austrijskog saveznog kancelara Alfreda Guzenbauera na tradicionalni neformalni susret šefova vlada o temi "Stabilnost u jugoistočnoj Europi u 21. vijeku". Taj skup se održava u Salcburgu 27. jula i prilika je da se sagleda ono što je u regiji postignuto u proteklih 12 mjeseci, kao i da se ispitaju daljnje mogućnosti suradnje.