Vijeće ministara BiH
0

Špirić na razgovoru s predsjednikom Albanije

FENA
Predsjednik Republike Albanije Bamir Topi primio je danas u Tirani predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministar BiH.

Predsjedavajući Špirić i predsjednik Topi su konstatovali da dobri politički odnosi između dvije države nisu praćeni adekvatnom saradnjom u ostalim oblastima, a posebno na planu ekonomije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da su zajednički ciljevi obje zemlje podizanje nivoa međusobne saradnje u svim oblastima do nivoa političke saradnje, kao i članstvo u EU i NATO.

Predsjedavajući Špirić je naglasio potrebu intenziviranja saradnje BiH i Albanije u oblasti energije i turizma.

On je obavijestio predsjednika Topija da BiH mnogo polaže na regionalnu saradnju i da odnosi sa susjednim zemljama postaju sve bolji.

Izrazio je zadovoljstvo što je Albanija odlučila da otvori ambasadu u Sarajevu.

Predsjednik Topi je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti predsjedavajućeg Špirića u Albaniji uz ocjenu da su u posljednje vrijeme intenzivirani bilateralni odnosi između dvije zemlje na najvišem nivou.

Albanski predsjednik je podvukao važnost intenziviranja aktivnosti na planu liberalizacije viznog režima i naglasio je važnost regionalne saradnje s ciljem stabilnosti i ekonomskog rasta regiona.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH sastao se i s gradonačelnikom Tirane Edijem Ramom koji mu je uručio ključeve grada.

Predsjedavajući Špirić je, takođe, prisustvovao ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata BiH u Draču i posjetio zajednicu albanskih građana porijeklom iz BiH.