Osuda napada
0

Špirić: Moramo se suočiti s problemom terorizma

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić najoštrije je osudio teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, izražavajući očekivanje da će svi detalji i okolnosti u vezi s ovim napadom biti razotkriveni.

Špirić je istakao da ovaj napad mora biti poziv za sve bezbjednosne i pravosudne strukture u zemlji da se odlučno obračunaju s terorizmom, kao i opomena pojedincima iz političkog i javnog života da krajnje ozbiljno shvate kredibilne informacije o mogućim terorističkim prijetnjama.

“Više puta sam upozoravao da BiH ima sve preduslove za pojavu aktivnosti terorista. Taj problem neće nestati ako ga budemo gurali pod tepih, već se s njim moramo suočiti iskreno, a ne samo deklarativno. Riješit ćemo ga ako se ukine politička podrška koja pogoduje razvoju te pojave”, naveo je Špirić, ukazujući da jučerašnji slučaj predstavlja ozbiljnu opomenu s kakvim se opasnostima BiH suočava.

Predsjedavajući Špirić je iskazao solidarnost s osobljem Ambasade SAD-a i uvjerenje da ovaj nemili događaj neće imati negativne implikacije po odnose dvije prijateljske zemlje. Također je poželio brz oporavak policijskom službeniku koji je ranjen u jučerašnjem terorističkom aktu na Američku ambasadu, saopćeno je iz Sekretarijata Vijeća ministara.