BiH
0

Špirić: Ministri iz bošnjačkog naroda ne žele da donose odluke

FENA
Nastavak sjednice Vijeća ministara BiH, koji je već jednom otkazan zbog nedostatka kvoruma, ni danas nije završen, a nije održana ni najavljena tematska sjednica koja je trebala biti posvećena evropskim integracijama.

„Volio bih da imam danas priliku da vas informišem da ovo Vijeće ministara radi punim kapacitetom, da ima snage da donosi bitne odluke koje su od interesa za građane BiH. Nažalost, nije to sve tako. Prekinuto je zasjedanje, ostale su bitne tačke dnevnog reda, radi se o donošenju odluka koje su od interesa za građane BiH“, kazao je novinarima danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Mislio sam, dodao je on, da ministri traže vremena da te odluke prouče jer one datiraju još iz starog saziva, i da će učiniti sve da nastavak sjednice bude uspješan.

"Nažalost, danas se pokazalo da ministri, ne da ne žele da donose odluke, nego ne žele da uđu u suštinu odluke da bi smogli snage da se izjasne pozitivno ili negativno" kazao je Špirić.

"Moram biti posve iskren. Ne dijelim ministre po nacionalnosti, želim da vidim kvalitetne ministre, a vi znate kakav je sistem glasanja u Vijeću ministara. Ministri iz reda bošnjačkog naroda ne žele da donose odluke", kazao je Špirić.

Najavio je da će razgovarati s Predsjedništvom BiH i rukovodstvom parlamenta BiH da vidi, kako je kazao, „da li su ministri poslani da rade svoj posao ili da opstruiraju mogućnost funkcioniranja BiH“.