BiH
0

Špirić: Liberalizacija viznog režima prvi efekt u procesu pridruživanja EU

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH sastao se danas u Sarajevu sa članovima Interresorne radne grupe za liberalizaciju viznog režima EU za građane BiH.

Interresorna radna grupa koju čine Mirko Lujić, Vinko Dumančić, Saliha Đuderija, Dragan Mektić, Siniša Macan, Zoran Perković, Jadranka Matić, Dženita Jugo te predsjedavajući grupe Samir Rizvo, radit će na liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

"Zadatak grupe je ispunjavanje uvjeta iz nedavno uručene "mape puta", odnosno, sačinjavanje akcionih planova za oblasti iz "mape puta", objasnio je predsjedavajući Špirić.

Špirić smatra da "mapa puta" sadrži ostvarive zadatke te je ubijeđen da će Interresorna radna grupa učiniti sve da bi došlo do liberalizacije viznog režima EU za građane BiH.

"To je prvi efekat koji bi građani BiH trebali osjetiti u procesu pridruživanja EU", kazao je Špirić.

"Mapa puta" obuhvata različite oblasti od readmisije, viznih olakšica, izrade biometrijskih pasoša, zaštitu granica, pravosudne saradnje u kriminalnim radnjama, politiku azila, itd.

"Biometrijske pasoše bismo trebali imati u prvom kvartalu 2009. Grupa mora iznaći rješenja za složene administrativne procedure da ne bismo u tom segmentu probijali rokove. Zapravo, u ovom slučaju ne postoje političke dileme i nema razloga za odugovlačenje", istakao je Špirić.

Interresorna radna grupa za liberalizaciju viznog režima formirana je odlukom Vijeća ministara BiH na 50. sjednici ovog tijela.