BiH
0

Špirić: Lajčakova odluka ništa ne rješava i samo uzbuđuje duhove u BiH

FENA
Zajednička sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravljalo o ostavci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića ali i o trenutnoj situaciji u BiH, prekinuta je večeras i bit će nastavljena sutra u 10 sati.

Kako je kazao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković ovakav dogovor je postignut kako bi se omogućilo svim poslanicima koji to žele da diskutuju uz direktan TV prijenos koji je bio i tokom današnjeg zasjedanja.

Na početku sjednice poslanicima i delegatima obratio se predsjedavajući Vijeća ministra BiH u ostavci Nikola Špirić obrazlažući im razloge zbog koji je podnio ostavku te ih pozivajući na dijalog kojeg je, kako je kazao, nedostajalo u prethodnom periodu.

„Učinio sam sve što sam mogao u posljednjih 10 mjeseci , pozivao na dijalog kojeg nije bilo, molio za toleranciju koje nije bilo, apelirao na razum kojeg nije bilo. I šta sam dobio za uzvrat? Što sam ja više molio za dijalog i ustavno djelovanje to sam više bio zaobilažen od međunarodne zajednice“, kazao je Špirić.

I onda, dodao je on kao vrhunac dolazi odluka visokog predstavnika od 19. oktobra ove godine kojom se na čudan način mijenja zakon o Vijeću ministara i u istro vrijeme tvrdi da se skoro radi o revolucionarnim promjenama.

„Odluka ništa ne rješava, nikome ne pomaže, ona samo uzbuđuje duhove i prijeti da izbriše sav moj dosadašnji rad“, kazao je između ostalog Špirić