BiH
0

Špirić kod Lajčaka

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak čestitao je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću na početku pregovora o liberalizaciji viznog režima i potvrdi iz EU da će 16. juna potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Lajčak je podržao napore predsjedavajućeg Špirića na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova, koje je u februaru ove godine postavio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira, kao uslov za tranziciju OHR-a.

Špirić i Lajčak su se saglasili da je funkcija predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH nezaobilazna adresa u procesu kreiranja i provođenja odluka, koje znače ispunjavanje ciljeva.

Visoki predstavnik je danas rekao predsjedavajućem Špiriću da, iako se već sada ostvaruje napredak u ispunjenju ovih uslova “Savjet za provođenje mira neće moći ozbiljno razgovarati o ovom pitanju prije jeseni.”

“Evropska unija je juče nagradila Bosnu i Hercegovinu za pozitivan napredak. EU je pozvala BiH da održi ovaj napredak tako što će odmah započeti sa provođenjem Privremenog sporazuma, prije nego što cjelokupan sporazum stupi na snagu. Sa nagradom dolaze i obaveze: Bosna i Hercegovina mora dokazati Evropskoj uniji da može uspješno ispuniti uslove EU”, naglasio je Lajčak.

"Da bi BiH osjetila pozitivne efekte procesa koji vodi u evropske integracije, potreban joj je politički dogovor o internoj podjeli rada koji će omogućiti da zemlja postane pouzdan partner za Komisiju EU. Ovo nema nikakve veze sa ustavnom reformom ili prenosom nadležnosti – potrebno je kako bi se ispunili uslovi SSP-a na najefikasniji način,” rekao je Lajčak Špiriću.