Sulejman Tihić
0

"Špirić je obećao imenovanje ministra sigurnosti"

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je tačno da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik „dao zeleno svjetlo“ za imenovanje ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, kazao da ga je Dodik jučer obavijestio o tome i rekao je da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić to uraditi.

„Očekujem da to danas uradi“, dodao je.

Na pitanje da li su postignuti neki kompromisi, s obzirom na to da je imenovanje ministra sigurnosti bilo uvjetovano imenovanjima na neke druge pozicije, te da li je SDA nešto ustupila u ovom slučaju, Tihić je kazao da ništa SDA nije ustupila, nisu pravljeni nikakvi kompromisi.

"Tek nakon ovog imenovanja mi ćemo sjesti, razgovarati, dogovarati na rješavanju tih pitanja. Pitanje imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministra sigurnosti, ono je dio paketa izbora Vijeća ministara i ne može se uvjetovati nekakvim drugim imenovanjima. Nakon što se završi imenovanje Sadika Ahmetovića, mi ćemo onda pristupiti i sa Špirićem i svima onima s kojima treba da razgovaramo o kadrovskim pitanjima u drugim bh. institucijama“, kazao je Tihić.