Udruženje LIMES
0

Špirić ignorira razvoj egzaktnih nauka

FENA
Udruženje inženjera LIMES smatra da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ignorira razvoj egzaktnih nauka i najveće strukovno udruženje u državi i tako svojim odlukama dodatno usporava proces integracije države u EU zapostavljajući struku, a potičući nepotizam i katastrofalno ozračje za konkurentnost bh. inženjera na međunarodnoj sceni.

Iz Udruženja inženjera LIMES u protestnom pismu navode da su se odlučili oglasiti nakon što su doznali da se Udruženje nije našlo na listi sufinansiranja projekta "Razmjena znanja i tehnologija iz informatike, mašinstva i elektrotehnike na području obnovljenih izvora energije" na konkursu uime Ministarstva civilnih poslova BiH, te da je Nikola Špirić u potpisu odluka o sufinansiranju.

  • Odgađanje projekata (čije će se posljedice moći procijeniti tek kasnije) koji su sad privredni reformator u EU - predsjedavajući Špirić, isključivo duguje želji vlastite administracije da se na izvjestan način neznalački revnosno potvrdi u neuhvatljivoj supstanci vremena, navodi se.

U protestnom pismo se ističe da je Udruženje unatoč oglušivanju državnih otaca "i bez banke poticaja" u ekspanziji i sve više institucija daje značaj i podršku njihovom radu i naumu da poboljšaju strukovni ambijent i s tim u vezi kvalitetniji život i bolje vrijednosti u BiH.

LIMES u pismu navodi da "okuplja stvaralački dio tehničke inteligencije i ima potrebu da protestuje zbog antistrukovnog ambijenta i naštancanih kvazistručnjaka koji su plod godinama njegovane pogrešne politike koja kreira društveni poredak u BiH".

  • LIMES prati evropska i svjetska kretanja u pogledu tehničke regulative, afirmacije struke, vrednovanja znanja te se pita dokad će bh. vlasti usporavati i osporavati razvoj struke i stručnjaka, dokad će se tehničke nauke u našoj državi marginalizovati!?

S obzirom na to da se masna lova pere kroz sufinansiranje KUD-ova koji igraju i sviraju pogrešnim odlukama, naglašavamo da bi pitanje znanja i njegovog vrednovanja, za Špirića i ostale političke konkubine trebalo bi biti imperativ pri svakom sljedećem odlučivanju, navodi se u saopćenju što ga je potpisao predsjednik Udruženja Smail Omeragić.