BiH
0

Špirić i Topčagić o pridruživanju EU

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić smatra da je za brže pridruživanje BiH Evropskoj uniji neophodan jedinstven stav u vezi s evropskim integracijama i postizanje dogovora unutar same države.

Špirić je u subotu u Modriči učestvovao u radu naučno-edukativnog skupa na temu "Perspektive odnosa EU i BiH - značaj potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za razvoj BiH i organizaciju i poslovanje preduzeća“, koji je za rukovodioce Rafinerije ulja Modriča i drugih preduzeća, kao i za predstavnike lokalne uprave organizovalo Udruženje postdiplomaca i magistara RS-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je iznio i stav da je po tom pitanju potrebno više povjerenja unutar BiH, zajedničkog rada na analizi pređenog puta i obaveza kako državnih organa tako i entiteta, lokalnih zajednica i privrednih preduzeća.

Ocijenio je i da je BiH u prethodnom periodu postigla bolje rezultate u ispunjavanju obaveza iz Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU nego što su spremni da priznaju zvaničnici Unije.

Podsjetio je i da je urađen Akcioni plan realizacije obaveza iz Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da se predviđene aktivnosti za 2008. godinu privode se kraju, kao i neke koje su naznačene i za 2009. godinu.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić rekao je da je BiH dobila pozitivnu ocjenu od Evropske komisije o dosadašnjem toku primjene obaveza iz Privremenog sporazuma.

Sada slijedi realizacija Akcionog plana za provođenje obaveza iz Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Topčagić je ponovio da, u zavisnosti od realiazcije tih planova, bit će donijeta odluka o datumu podnošenja zahtjeva za kandidatski status i za članstvo BiH u EU.

Prvi zahtjev bit će podnesen početkom naredne godine, dok je rok za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU 2010. godine ambiciozan, ali ostvariv.