BiH
0

Špirić i Nović razgovarali s predstavnicima Svjetske banke o projektu reforme obrazovanja

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović razgovarali su danas s direktorom Ureda Svjetske banke u BiH, Markom Mantovanelijem i njegovim saradnicima o mogućnostima restrukturiranja projekta reforme obrazovanja, vrijednog 10 miliona američkih dolara.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da je najvažnije da se u restrukturiranju sačuvaju osnovni ciljevi projekta, među kojima je i poboljšanje kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja. Istakao je da je u međusobnoj komunikaciji moguće doći do usaglašenog stava, napominjući da su entitetska ministarstva obrazovanja izrazila zainteresovanost za restrukturiranje projekta.

Ministar Nović je najavio da će na sjednici konferencije ministara obrazovanja u BiH naredne sedmice biti raspravljano o promjeni aranžmana ovog projekta da bi se na bazi interesa obrazovnog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH došlo do usaglašenog stava koji bi bio prihvatljiv Svjetskoj banci.

Prvobitni projekt restrukturiranja obrazovanja je suspendovan u januaru, ali je Svjetska banka izrazila spremnost da se izvrše promjene u njegovom provođenju. Prema supsidijarnim sporazumima, koji su potpisani s entitetima, predviđen je omjer korištenja 66,6 posto : 33,4 posto između Federacije BiH i Republike Srpske.

Direktor Mantovaneli je rekao da je riječ o povoljnim IDA kreditima i da je osnovni faktor da postoji snažno opredjeljenje vlasti za realizaciju projekta u formi koja bude dogovorena.