BiH
0

Špirić i Davidović razgovarali o upotrebi sredstava za rekonstrukciju Srebrenice

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i koordinator za Srebrenicu Igor Davidović razgovarali su danas u Sarajevu o upotrebi sredstava koja je Vijeće ministara BiH izdvojilo za rekonstrukciju Srebrenice.

Špirić je na pres-konferenciji nakon sastanka podsjetio da je Vijeće ministara donijelo odluku da za obnovu i razvoj Srebrenice izdvoji 10 miliona KM.

„Ovo vrijeme Koordinacioni odbor i Davidović su proveli tražeći najbolja rješenja za utrošak sredstava za rekonstrukciju i obnovu Srebrenice“, kazao je Špirić.

Prema njegovim riječima, danas je razgovarano o principima koji su usaglašeni s načelnikom Opštine Srebrenica i s predsjednikom Opštine Srebrenica.

„Bitna su tri principa. Prvi je da će 50 posto sredstava biti utrošeno za obnovu infrastrukture. Tačno su locirani projekti obnove infrastrukturnih objekata kao što je rekonstrukcija i oprema Doma zdravlja Srebrenica, rekonstrukcija zgrade stare gimnazije, izgradnja interneta, sanacija stambenih zgrada u Srebrenici, izgradnja dijelova vodovodne mreže, lokalnih puteva“, kazao je Špirić dodajući da će za to biti izdvojeno pet miliona KM.

Drugi dio, 40 posto sredstava se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima u smislu novog zapošljavanja. Špirić je kazao kako već sada ima oko 80 zahtjeva za tim sredstvima i rukovodstvo Opštine Srebrenica i Koordinacioni odbor će odabrati najbolje projekte.

Iznos od 10 posto sredstava, odnosno jedan milion KM, bit će uložen u programe razvoja obrazovanja, zadržavanje i privlačenje kadrova te za projekte za grupe sa posebnim potrebama.

„Mislim da je to opravdano i dobro za stvaranje nove kadrovske baze za obnovu i za novi ekonomski razvoj opštine Srebrenica“, kazao je Špirić.

Prema njegovim riječima, ono što je posebno bitno i što je kvalitet dosadašnjeg rada jeste da su ovo usaglašene stvari sa Opštinom Srebrenica.

„Raduje me da će 50 posto sredstava za obnovu infrastrukturnih objekata biti utrošeno u ovoj godini. Dogovorio sam se s ambasadorom Davidovićem da se Vijeću ministara dostavi materijal u kojim će biti tačno aplicirani infrastrukturni projekti, gdje će biti tačno podjeljena ta sredstva, da Vijeće ministara ta sredstva može doznačiti na poseban račun Opštine Srebrenica kako bi ona bila operativna“, kazao je Špirić dodajući da je najgore da sredstva stoje na računu, a da ideja nema.

Dok dobije ovaj materijal, Vijeće ministara će, kazao je on, donijeti odluku i ova sredstva će biti operativna i u funkciji izgradnje infrastrukture, formiranja malih i srednjih preduzeća što će značiti novu zaposlenost u Srebrenica. Napomenuo je da bi se taj materijal trebao naći na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH.

Koordinator za Srebrenicu Igor Davidović je rekao da za progam i plan koji je danas prezentirao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH postoji puna saglasnost lokalnih vlasti, lokalnih zajednica, lokalnih asocijacija i „Vijeće ministara je već sada u situaciji da može započeti sa finansiranjem rekonstrukcije“.

„ Kroz ovaj plan se najadekvatnije odgovara potrebama Srebrenice radi povećanja zaposlenosti i radi podizanja socijalnog standarda svih koji žive ili žele da žive u Srebrenici“, kazao je Davidović.

Osim kontakata s organima lokalne administracije, lokalne zajednice u Srebrenici, da bi se došlo do onoga što odslikava stvarne potrebe Srebrenice, trebalo je komunicirati i s nevladinim sektorom, udruženjima, asocijacijama i građanima, kazao je Davidović.

„Kada je riječ o ulaganju dijela sredstava u visini do pet miliona KM, radi se o konkretnim pojedinačno individualizovanim projektima rekonstrukcije i obnove grupe stambenih zgrada, Doma kuture, Doma zdravlja, školskih terena, izgradnja zgrade stare gimnazije i jedan dobar dio zahvata u dijelu javne i komunalne infrastrukture. Riječ je o rekonstrukciji dijelova vodovoda u opštini Srebrenica, asfaltiranju jednog dijela puteva“, kazao je Davidović.

Drugi dio se odnosi na finansiranje ili kreditiranje programa zapošljavanja kroz finansiranje ili kreditiranje konkretnih programa investicionih ulaganja kroz mala i srednja preduzeća.

„Onog monemnta kada se ovaj plan na Vijeću ministara usvoji, sredstva će se smatrati odmah operativnim i može se pristupiti još koliko je do kraja ove građevinske sezone radovima na rekonstrukciji tih objekata“, kazao je Davidović.