BiH
7

Špirić i Bevanda: UIO je najuspješniji projekt u BiH

FENA
Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) najuspješniji je projekt u Bosni i Hercegovini, ocjena je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića.

U povodu obilježavanja, jubilarne, desete godišnjicu postojanja UIOBiH, Bevanda je nakon svečanosti u Banjoj Luci ukazao na značajne rezultate te porezne institucije, koja je omogućila uspješno finansiranje svih nivoa vlasti u državi.

On uvjerava da je rad UIOBiH svakim danom sve bolji i da će tako biti i u budućnosti.

I Špirić, koji je predsjedavajući Upravnog odbora UIO, navodi značaj UIO te naglašava da će ovo biti rekordna godina po ubiranju indirektnih poreza u 10 godina postojanja te institucije, ali napominje da istovremeno rastu i povrati PDV-a.

"To se jednim dijelom može pravdati pojačanom investicionom aktivnošću za one projekte gdje je povrat zagarantiran, ali možda inicira i na druge stvari protiv kojih UIO treba da se bori i u tome ima podršku svih, kao i agencija koje s njom rade na sprečavanju poreznih utaja", rekao je Špirić.

Podsjeća da je bilo "teških priča" prilikom integracije poreznih uprava i izgradnje UIO, a da i danas te priče postoje, ali, ipak, smatra da UIO postiže sve bolje i bolje rezultate.

On ističe da je dobro što su porezne uprave entiteta i UIOBiH potpisale memorandum o saradnji koji podrazumijeva da se objavljuju spiskovi poreznih dužnika i vjeruje da će to svaki dan popravljati situaciju i bit će sve manje onih koji izbjegavaju plaćanje poreza.

Ne isključuje mogućnost i da je bilo situacija da je neko nekoga štitio imajući u vidu, kako kaže, to kakva je zemlja BiH, te dodaje on tih saznanja nema.

U povodu obilježavanja, jubilarne, desete godišnjicu postojanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, danas je održana svečanost u Banjoj Luci te su dodijeljena priznanja pojedincima koji su dali doprinos za njen rad.

Usvajanjem Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, u decembru 2003. godine, Parlament Bosne i Hercegovine stvorio je pravni osnov za uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje, kao najviše institucije na državnom nivou.

Tokom 2004. godine izvršeno je spajanje bivših carinskih uprava entiteta i Distrikta Brčko. Uporedo s procesom reorganizacije carinske službe, osnovan je Sektor za poreze, koji je razvio i uveo jedinstveni sistem poreza na dodanu vrijednost.