BiH
0

Špirić-Dodik: Realizirati sve aktivnosti u BiH koje su u skladu sa ustavom

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i premijer RS-a Milorad Dodik saglasili su se tokom razgovora u Banjoj Luci da sve aktivnosti u BiH koje su u skladu sa ustavom moraju biti realizirane, te dali podršku projektima koji ne znače negaciju unutrašnjeg uređenja BiH. Dogovoreno je da će svi ministri Vlade RS-a svaki ponedjeljak biti na raspolaganju ministrima Vijeća ministara za koordinaciju o važnim pitanjima, a Špirić je najavio da će uskoro održati sastanak i sa premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem i ministrima Vlade FBiH.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, te ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, a Špirić ističe da ovo nije bila srpsko-srpska priča, već da su bili prisutni ministri za koje je postojala potreba da obave konsultacije sa entitetskim kolegama i da ovakvi i slični sastanci treba da budu readovna i normalna pojava.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da bi bilo dobro da se, zbog kreiranja budžeta, što prije dođe do zakona o fiskalnom vijeću, koji podržava RS, a bilo je riječi o potrebi da se postigne dogovor o realizaciji duga koji BiH ima prema Ruskoj Federaciji.

Dodik je kazao da je potrebna koordinacija VIjeća ministara BiH i Vlade RS-a o nekim pitanjima, u kojoj treba da učestvuje i Vlada Federacije BiH.

Dodik je Špirića upoznao i sa poznatim stavom RS-a o reformi policiji, te željom da BiH što prije potpiše Sporazuom o stabilizaciji i pridruživivanju BiH sa EU, ali ne na ušrb postojanja policije RS-a.

Naveo je da potpisivanje Sporazuma ne zavisi samo od RS-a, već i od onih, naveo je, koji žele da vide devastiranu policiju RS-a.

Bilo je riječi o najavljenim povećanjima cijena hljeba i drugih namirnica, a Dodik je izrazio podršku Vlade za promjenu zakona o carinskoj tarifi za potrebe uvoza uz oslobađanje carine za žitarice.

Ponovio je neslaganje Vlade RS-a sa predloženim zakonom o drumskom saobraćaju BiH, jer je to, naveo je, direktno mješanje u nadležnost ovlaštenja RS-a u toj oblasti.

Dodik je naveo i da je dogovoreno da se striktno poštuje finansijska disciplina u BiH.