BiH
17

Špirić: Dešavanja u Sarajevu proizvela su opštu paranoju

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić smatra da je ono što se dešavalo u Sarajevu ispred zgrade institucija BiH prije sedam dana "proizvelo opštu paranoju".

"Ne bih da tu posmatram izolovano Srbe, jer nismo jedini koji se u BiH bavimo politikom. To je proizvelo kolektivnu paranoju, kod Srba, Hrvata i Bošnjaka", rekao je Špirić novinarima u Banjoj Luci, uoči posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti razmatrana dešavanja u Sarajevu ispred zgrade institucija BiH, 6.juna.

Špirić kaže da bi volio da su kamere ušle u zajedničke institucije i pitale ljude koji tamo rade šta misle.

"Kada nije bilo ljudi iz politike i kada je pripreman ponovni protest, u institucijama vlasti BiH ostali su samo rijetki, koji su se jedni drugima izvinjavali", rekao je Špirić i dodao da to nije dobra atmosfera za BiH.

Špirić kaže i da neće da sumnja u časne namjere onih koji su protestovali, ali da to "sigurno nije način da se rješavaju problemi u BiH".

"Zbog te opšte paranoje, mora se tražiti izlaz iz nje, te parlament RS treba dati odgovor kako se vratiti za sto, razgovarati i rješavati probleme u BiH", smatra Špirić.

Prema njegovim riječima, za situaciju u BiH nema apsolutno odgovornih i apsolutno nevinih domaćih i međunarodnih aktera na političkog sceni.

"Umjesto traženja krivca, treba tražiti rješenje, jer nije dobro da BiH, 20 godina poslije Dejtona traži krivca, a ne rješenje", ocijenio je Špirić.

Špirić je rekao da mu je žao što niko građanima BiH nije objasnio da privremena odluka Vijeća ministara BiH ne znači privremeni jedinstveni matični broj, već trajni za svaku bebu.

"Mi smo donijeli odluku konsenzusom i pitanje je zašto se pruža otpor da se taj konsenzus pretoči u zakon i ko pruža otpor", istakao je Špirić i dodao da treba pitati one koji se protive, zašto ne žele da se ono što stoji u privremenoj odluci, pretoči u zakon.

Nekoliko stotina demonstranata je u Sarajevu, zahtijevajući donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, u četvrtak, 6. juna, držalo pod blokadom zgradu instutucija BiH u kojoj se nalazilo oko 1.500 ljudi. Evakuacija je izvršena u petak, 7. juna, oko 4.00 sata.