BiH
0

Špirić danas putuje u Mađarsku

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić danas putuje u službenu posjetu Republici Mađarskoj na poziv mađarskog premijera Ferenca Gyurscanyja.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH primit će predsjednik Mađarske Laszlo Solyom, mađarski premijer Ferenc Gyurscany, ministrica vanjskih poslova Kinge Goencz i predsjednica parlamenta Katalin Szili.

Ova posjeta bit će prilika za razmjenu ocjena i stavova o stanju bilateralnih odnosa kao i prijedloga za njihovo unapređenje s krajnjim ciljem davanja impulsa razvoju saradnje dvije zemlje u ekonomskoj i drugim oblastima i promociji zajedničkih interesa.

Protokolom posjete za utorak 11. septembar planirano je potpisivanje sporazuma o uspostavljanju okvirnog programa za finansijsku saradnju, zajednička konferencija za novinare predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i mađarskog premijera, te učešće na Mađarsko-bosanskohercegovačkom ekonomskom forumu.

Predsjedavajući Špirić će također položiti vijenac na Spomenik neznanog heroja na Trgu heroja.

U srijedu 12. septembra predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić će se sastati sa 16 ambasadora, akreditiranih u BiH, sa sjedištem u Budimpešti, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.