BiH
0

Špirić: Budžet za 2012. godinu će biti restriktivan

SRNA
Nikola Špirić (Foto: Sarajevo-x.com)
Nikola Špirić (Foto: Sarajevo-x.com)
Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da će budžet BiH za ovu godinu biti restriktivan, ali da će omogućavati normalno funkcionisanje institucija i izvršavanje projekata na putu ka EU.

"Pristup budžetu bit će konzervativniji nego što je bio do sada. Ova godina će morati da bude restriktivna u smislu da ne bude ugrožena nijedna funkcija institucija BiH i da se obezbijedi njeno kretanje na evropskom putu", rekao je Špirić.

On je napomenuo da je budžetskim korisnicima dao instrukcije da pripremaju ovogodišnji budžet BiH. "Kada budemo imali konačne cifre, sa kojima se slažu svi oni koji su se dogovarali, entitetske vlade i mi u Vijeću ministara BiH, onda ćemo ići sa tom informacijom u javnost. Budžet je dosta osjetljiva priča i, kada izađu različite cifre u javnost, nema tog majstora koji to može vratiti nazad", rekao je Špirić za Alternativnu televiziju.

On je izrazio zadovoljstvo što je riješen problem budžeta za 2011. godinu. "Ono što sam predlagao prije godinu i po dana, to su cifre koje su sada objavljene. To je rješenje o kojem smo razgovarali sa međunarodnim finansijskim institucijama. Bilo je dosta nerazumijevanja unutar BiH. Budžet nije spisak lijepih želja. Dakle, izvršenje budžeta može biti samo ono što piše u knjigama, a ne što želi Špirić ili bilo ko drugi", rekao je ministar finansija i trezora BiH.

Govoreći o novom sazivu Vijeća ministara BiH i očekivanjima kada je riječ o njegovom radu, Špirić je istakao da to koliko će biti uspjeha i progresa zavisi od političkog konsenzusa u vezi sa otvorenim pitanjima koja stoje pred BiH.

"Za nadati se da će sva otvorena pitanja biti brže i uspješnije rješavana... Mislim da su lideri političkih partija ovaj put uspjeli da otkoče 'evropske projekte' za BiH. To je dobro i od tog političkog konsenzusa o otvorenim pitanjima zavisi uspjeh rada Vijeća ministara BiH", ocijenio je Špirić.

On je naglasio da treba više unutrašnjeg dogovora kao garancije uspjeha. "Međunarodna zajednica je poslala poruku koju je trebalo odavno da pošalje - 'Nećemo raditi umjesto vas. Izvolite, dogovarajte. Možete praviti zastoj pola godine, godinu, pet godina, dok vam tolerišu građani'. I to je naprosto jedina formula na kojoj BiH može da uspije", poručio je Špirić.