BiH
0

Špirić: Budućnost RS-a i Kosova nije povezana

FENA
Bosanski Srbi ne bi trebalo da povezuju svoju budućnost s budućnošću Kosova, koje bi uskoro moglo dobiti međunarodno nadgledanu nezavisnost, ocijenio je predsjedavajući Bijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić.

"Mislim da Srbi ni na koji način ne treba da povezuju svoj status s rezolucijom o pitanju Kosova", izjavio je Špirić u intervjuu Reutersu. "To bi bilo besmisleno."

"Prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska je sastavni dio BiH i oni (bosanski Srbi) ne dovode u pitanje svoj suverenitet", rekao je Špirić, koji je u februaru postao premijer BiH. "Ne bih sjedio ovdje da ne vjerujem u to."

Špirić je naglasio i da bosanski Srbi ne namjeravaju tražiti nezavisnost ili priključenje Srbiji, prenijele su agencije.

"Prvenstveno treba da budemo posvećeni BiH i rješavanju problema u BiH, vodeći računa da se ovaj talas (kosovsko pitanje) ne razbije o naše obale", poručio je on.

Reuters je podsjetio da neki bošnjački i hrvatski političari smatraju da se Republika Srpska zasniva na genocidu i da je treba ukinuti, zajedno s Federacijom BiH, dok je stav međunarodne zajednice da je za takvu odluku nužan konsenzus.

Špirić je ocijenio da glavni problem predstavlja "autistična poruka Sarajeva da je Republika Srpska neželjena."

Konsenzusa nema ni u pregovorima o ujedinjenju policije dvaju entiteta, ključnom preduslovu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije.

Prema Špirićevim riječima, rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve lako bi se našla kada bi se političari angažovali u uspostavljanju uzajamnog povjerenja i prestali da očekuju od stranaca da rješavaju njihove probleme.

"Moramo shvatiti da smo jedni drugima najvažniji partner za uspjeh ove zemlje", zaključio je on.