BiH
0

Špirić boravio u službenoj posjeti Litvaniji

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić boravio je danas u službenoj posjeti Viljnusu, na poziv premijera Republike Litvanije Gediminasa Kirkilasa.

Predsjedavajući Špirić je u odvojenim sastancima sa predsjednikom Republike Litvanije Valdasom Adamkusom, predsjednikom Parlamenta Ceslovasom Juršenasom, premijerom Gediminasom Kirkilasom i ministrom vanjskih poslova Petrasom Vaitiekunasom zatražio podršku za evropsku perspektivu BiH.

Kako je saopćeno iz Službe za ifnormiranje VMBiH, zamolio je da Litvanija što prije ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i da bude prva zemlja koja će to učiniti.

Predsjedavajući Špirić je izrazio i uvjerenje da će Litvanija podržati liberalizaciju viznog režima, kada BiH ispuni uvjete iz "Mape puta".

Litvanski zvaničnici su naglasili da njihova zemlja snažno podržava put BiH u EU i NATO i pružili uvjeravanja da će učiniti sve kako bi SSP bio što prije ratifikovan.

Na sastancima su razmatrane mogućnosti unapređenja svih vidova saradnje BiH i Litvanije, uz ocjenu da postoji dosta prostora za intenziviranje ekonomske saradnje, kao i multilateralnih odnosa.

Predsjedavajući Špirić i predsjednik Adamkus razmijenili su ocjene i stavove o unutrašnjoj situaciji i prioritetima u obje zemlje.

Špirić je informirao predsjednika Republike o procesu reformi u BiH, kao i ispunjavanju uvjeta za dalje evroatlantske integracije BiH. Konstatirano je da su politički odnosi između BiH i Litvanije dobri i bez otvorenih pitanja sa značajnim prostorom za dalje produbljivanje i razvijanje bilateralnih veza u svim oblastima.

Na sastanku sa premijerom Kirkilasom posebno je potencirana mogućnost ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Predsjedavajući Špirić je konstatirao da se Litvanija nalazi na 7. mjestu registriranih direktnih stranih ulagača u BiH i naglasio da postoje objektivne mogućnosti i potencijali da se poveća ukupni obim robne razmjene dvije zemlje.

Načelno je dogovoreno da se u BiH do kraja godine, u saradnji sa resornim ministarstvima i vanjskotrgovinskim komorama dvije zemlje, organiziraju susreti privrednika.

Premijer Kirkilas je izrazio spremnost Litvanije da našoj zemlji prenese svoja iskustva tokom procesa pridruživanja evroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Špirić je zahvalio litvanskoj strani za podršku koju kao članica EU daje BiH na njenom putu ka uključnju u evropske integracione tokove.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji na multilateralnom planu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je odvojeno razgovarao i sa predsjednikom Parlamenta Litvanije Ceslovasom Juršenasom.

Naglasio je da je uloga parlamenta nezaobilazna kada je riječ o intenziviranju saradnje između BiH i Litvanije.

Špirić je rekao da je u januaru ove godine Parlamentarna skupština BiH formirala parlamentarnu grupu za saradnju sa parlamentima drugih zemalja, u okviru koje je i grupa za Litvaniju.