BiH
2

Špirić: Bijača i Bosanska Gradiška će biti spremni do 1. jula

SRNA
Granični prelazi sa inspekcijskim nadzorom Bijača i Bosanska Gradiška od 1. jula bit će spremni da funkcionišu po standardima EU, potvrdio je danas Srni predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Nikola Špirić.

On je nakon posjete graničnom prelazu Bijača kod Ljubuškog podsjetio da je planirano da se 28. juna ovaj prelaz zvanično pusti u promet i izrazio zadovoljstvo činjenicom da su svi radovi završeni na vrijeme, kako bi bio omogućen prelazak ljudi i roba u skladu sa standardima EU.

"Granični prelaz će imati sve prateće objekte, kao i veterinarsku inspekciju, fitosanitarnu inspekciju i sanitarna preduzeća, pripadnike Granične policije. Radovi su u završnoj fazi i sve će biti završeno do 28. juna", naveo je Špirić.

On je napomenuo da je Vijeće ministara BiH za ovaj prelaz izdvojio osam miliona KM, a da će sredstva za treću fazu obezbijediti Evropska komisija.

Špirić, koji je obišao prelaz Bijaču zajedno sa direktorom UIO BiH Mirom Džakulom i direktorom Granične policije BiH Vinkom Dumančićem, izrazio je zadovoljstvo što je sve urađeno u kratkom vremenu i dodao da ne očekuje bilo kakve probleme na otvaranju prelaza u Bosanskoj Gradišci i Bijači.

"Ova dva, ali i druge granične prelaze, u skladu sa finansijskom dinamikom i mogućnostima, opremaćemo u skladu sa evropskim standarima, kako građani ne bi imali bilo kakvih problema", poručio je Špirić.