Ključno pitanje
2

Špirić: Ako ne realizira odluku Sejdić-Finci BiH će se zatvoriti vrata Evrope

FENA
Nikola Špirić (Foto: SRNA)
Nikola Špirić (Foto: SRNA)
Gotovo je sigurno da, ako odluka Sejdić-Finci ne bude realizirana i ako se ugrozi bezvizni režim, da će kazna za Bosnu i Hercegovinu biti zatvaranje evropskih vrata, izjavio je danas potpredsjednik SNSD-a Nikola Šprić, naglasivši da se urgentno moraju riješiti ta dva problema.

"Najgora varijanta bi bila da se zatvore evropska vrata za BiH", upozorio je Špirić na konferenciji za medije u Banjoj Luci ističući da je zrelo vrijeme i da se ti poslovi urade do marta, da BiH dobije novi status na evropskom putu, jer su raniji rokovi za to već prošli.

Predstavnici SNSD-a su spremni da daju svoj doiprinos, te dodaje da je model koji rješava pitanje presude Sejdić-Finci onaj koji je predložila RS.

On kaže da nije čuo da se promoviše rješenje za tu odluku Evropskog suda za ljudska prava, već problem, te ističe da još uvijek ne postoji spremnost u FBiH za asimetrična rješenja, ali vjeruje da taj entitet neće dovesti BiH do tačke da bude kažnjena.

Špirić se nada da je pred rješenjem i pitanje vojne imovine u BiH, ali i dodaje da se mora shvatiti ozbiljno upozorenje vlastima da učine sve da se ne ugrozi bezvizni režim u BiH.

Kritikujući dio opozicionih stranaka iz RS-a jer su jučer u Beogradu održali pres-konferenciju o problemima u RS-u, Špirić je rekao da su "ispali smiješni“, a raduje ih što u tome nije učestvovala najjača opoziciona stranka, SDS, te očekuje da će uskoro doći do sastanka SNSD-a i SDS-a kako bi razgovarali o svim bitnim pitanjima.

Predstavnike PDP-a, DP-a i radikala RS-a je optužio da su ispali smiješni jer su pozivali Beograd, odnosno predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da razgovara i s njima, iako ta zemlja ima preča posla od susreta s opozicijom i ne vjeruje da su uključeni u bilo koje "projekte“ u RS-u.

To što nudi ta opozcija u RS, kaže, nije alterntiva, ali su "svojim nalogodavcima htjeli da skrenu pažnju da postoje i da su spremni da izvršavaju naloge“.

On kaže i da nije tajna da se prirema određeni nevladin sektor u RS-u i da su već oštampane značke kojima su obilježene te organizacije koje će, tvrdi, dolaziti kao borba protiv ovog ili onog u RS-u.

"To buđenje nevladinog sektora kroz pokroviteljstvo nekih političkih partija treba da napravi nestabilnost u RS-u", kazao je on i dodao da "nije naivna priča oko ubrizgavanja novca u stvaranje nezadovoljstva u RS-u, ali da niko nema pravo da narod uvlači u to“.