BiH
0

Speleolozi pozvali Vijećnike općine Ravno da odbace prostorni plan

FENA
Speleološka udruga Vjetrenica-Popovo polje pozvala je općinske Vijećnike da na skoroj sjednici odbace Prostorni plan općine Ravno jer je po pristupu nestručan, a po sadržaju štetan za budućnost općine koju oni predstavljaju, stoji u priopćenju iz spomenute udruge.

Nacrt prostornog plana koji se mogao razgledati na javnoj raspravi usmjerio se na rezervacije prostora za kamenolome i veliki turistički kompleks na Ivanici, a zanemario je sve prethodno stečene razine zaštite, kao i većinu vrijednosti koje su potvrđene međunarodnim istraživanjima koja se posljednjih godina provode vezano za Vjetrenicu, ističu u Speleološkoj udruzi.

"Po svojim prirodnim i povijesno-kulturnim vrijednostima prostor Popova polja i općine Ravno može biti obećana zemlja, ako se odluči za moderan put razvoja i zaštite krajolika. Industrijska upotreba krajolika koju zagovara Prostorni plan onemogućit će takav razvoj i nanijeti neprocjenjive štete“, stoji u priopćenju.

Udruga je uputila primjedbe na Nacrt prostornog plana općini Ravno, ali nije dobila nikakav odgovor, a potom i nadležnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.