BiH
0

Speleološka udruga Vjetrenica uputila apel premijeru Hadžipašiću

FENA
Apel premijeru Federacije BiH Ahmetu Hadžipašiću da poduzme mjere kako bi se osigurala zakonitost provođenja Odluke o raspodjeli sredstava od članarina u turističkim zajednicama uputila je Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje.

"Odlukom, o usvajanju programa raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-povijesne baštine, ostvarenih od članarina u turističkim zajednicama za razdoblje 4.7.- 31.12. 2004. godine, od 1.septembra 2005. Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje iz Ravnoga projektom 'Osvjetljenje turističkog dijela špilje Vjetrenice niskonaponskom električnom energijom' uvrštena je kao korisnik sredstava u iznosu od 45.000 KM", stoji u saopćenju iz Speleološke udruge Vjetrenica-Popovo polje.

Kako navode, iako će uskoro od Odluke proći i čitava godina dana, Speleološka udruga još nije postala korisnik sredstava niti ima ikakve službene informacije zbog čega se to nije dogodilo. Stoga Udruga poziva premijera Hadžipašića da osigura zakonitost provođenja te odluka.

Sredstva su namijenjena projektu osvjetljenja Vjetrenice niskonaponskom strujom, čiji je idejni plan urađen po najvišim svjetskim ekološkim i estetskim kriterijima, a opsluživan je potpuno besplatno i dobrovoljno.

Nedavni posjet prve osobe zadužene za zaštitu krša u svijetu Elaryja Hamiltona - Smitha BiH, direktna je potvrda ispravnosti politike Vjetrenice, pa teško da bi iko mogao dovesti u pitanje program osvjetljenja na čije ime su odobrena sredstva članarina, navodi se u saopćenju.