Sarajevska škola mikrohirurgije
218

Specijalizant uspješno izvršio dvije transplantacije prstiju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Specijalizant na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo Goran Obradović, pod ingerencijom starijih kolega uradio je mikrohirurške operativne zahvate transplantacije prstiju kod dva pacijenta, a očekuje se da će im biti vraćena i funkcija sa 85 do 90 posto.

Šef Klinike Reuf Karabeg navodi da se zahvati takve vrste redovno izvode na toj klinici, ali specifičnost ovih zahvata u tome je što ih je uradio doktor koji je na prvoj godini specijalizacije koja inače traje šest godina.

"Kod oba pacijenta bili su odsječeni prsti na ruci, a vraćeni su im mikrohirurškim zahvatom. Uspjeh zahvata takve vrste u potpunosti ovisi od toga koliko je hirurg kompetentan da sašije krvne sudove", ističe dr. Karabeg.

Radojka Šljivić iz Mokrog bez četiri prsta na ruci ostala je dok je mašinom sjekla trupac. Nakon operacije dobro se osjeća, a doktorima i ostalom medicinskom osoblju neizmjerno je zahvalna. Miralem Zorlak iz Goražda ostao je bez palca dok je cijepao drva. I on je dobro. I njegova zahvalnost je velika.

Doktor Karabeg navodi da je sarajevska škola mikrohirurgije postigla svjetske standarde, te da nema baš mnogo centara u Evropi i svijetu koji rade krvne sudove veličine 0,3 ili 0,4 mm. On ističe da je trenutno pet plastičnih hirurga na edukaciji u inozemstvu.

"Ja sam prvu transplantaciju uradio prije dvadeset godine, ali sam sretniji sad kad znam da sam znanje prenio na mlađe kolege", kazao je.

Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a trenutno tri pacijenta čekaju na mikrohiruršku intervenciju. Njima će biti izvršeno prenošenje tkiva jer je to jedini način da im bude spašena noga.

"Tu su krvni sudovi dva milimetra i mnogo je lakše izvršiti takvu vrstu operacije", kaže dr. Karabeg.