Akcija postaje masovna
0

Spasiti Vodenog Ćiru od vlasti RS!

Piše: Tatjana Sekulić
Bojan Bajić, idejni tvorac najperspektivnijeg i najinteresantnijeg projekta u postratnom periodu, 'Vodenog Ćire' pokrenuo je online peticiju kako bi spasio propadadanje ovog turistički važnog projekta. Građani sada namjeravaju uputiti pismo i Evropskoj komisiji u BiH, te tražiti hitno poduzimanje mjera u svrhu spašavanja 'Vodenog Ćire'. Peticiju je 'potpisalo' blizu tri hiljade osoba.

Naime, kako smo i ranije pisali 'zahvaljujući' Miloradu Dodiku i njegovim stranačkim kolegama 'Vodenom Ćiri' prijeti opasnost od uništavanja i potonuća.

Ovaj projekat je u nadležnosti Opštine Rudo od oktobra prošle godine, no o brodu se niko ne brine.

"Otkad sam brod predao u nadležnost opštine Rudo niko ga ne održava niti ga čuva, ne bave se vožnjom i u jednoj od poplava zamalo nije potonuo jer nikoga nije bilo da to koriguje", izjavio je Bajić nedavno.

Upravo radi toga idejni tvorac 'Vodenog Ćire' je i pokrenuo online peticiju na stranici za društveno umrežavanje, Facebooku, želeći time spasiti brod koji bi veoma lako mogao otići u ruke Opštine Rudo, a zapravo je zamišljen kao regionalni projekat Gornjeg Podrinja.

"Od Vlade i Opštine se ne traži nista, osim što se trebaju spriječiti u namjeri da totalno unište projekat. A, mogu se spriječiti jedino tako što će Evropska komisija odlučiti da oni nisu pravni sljedbenik projekta, i da oni nisu nadležni za njega. Evropska komisija je vlasnik svega u projektu, tako piše u ugovoru, a nakon podnošenja izvještaja EK odlučuje kome će dodjeliti imovinu iz projekta", kazao je Bajić dodajući da je zbog toga cilj peticije usmjeren isključivo prema Evropskoj komisiji, kako bi oni odustali od namjere da 'Vodenog Ćiru' prepuste Opštini Rudo.

"Kad ih u to ubjedimo, onda se moze otvoriti konstruktivna rasprava o najboljim modalitetima upravljanja 'Vodenim Ćirom' u budućnosti. Sve ostalo je propast, bilo kakva nadležnost Vlade i opštine je katastrofa. Ovo tvrdim jer sam bio u toj prici, vidio ih iznutra, zgrozio se dubinom propasti koju normalan čovjek ne može ni da pojmi, šutio godinu dana i pokušavao da konstruktivno pričam s raznim ljudima, i došao u fazu javnog apela, javnog krika", istakao je Bajić.