BiH
55

Spasioci stigli na šest metara do tijela Fejze Isakovića, stanje u jami teško

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović u razgovoru za Anadolu Agency (AA) potvrdio je da se još uvijek radi na izvlačenju tijela petog poginulog rudara, Fejze Isakovića.

"Ekipe su u jami i rade na rasčišćavanju terena kako bi izvukli tijelo i petog rudara, Fejze Isakovića. Trenutno vam ne mogu dati više informacija o vremenu kada bi se tijelo tačno moglo izvući jer, iako su radnici koji rade na izvlačenju prema trenutnim informacijama na nekih pet do šest metara od tijela poginulog rudara, stanje u jami je jako teško s obzirom da je sve obrušeno. Ne znamo na kakve prepreke možemo naići, od željeznih predmeta do samog materijala koji se obrušio i može se desiti da ćemo tijelo izvući na površinu za sat vremena ili za tri ili pet sati", potvrdio je za AA glavni federalni rudarski inspektor, Nuraga Duranović.

U Zenici su, po odluci načelnika Općine Zenica, Husejina Smajlovića nedjelja, 7. septembar, te ponedjeljak 8. septembar proglašeni danom žalosti zbog teške rudarske nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica i zastave se u gradu, kao i na institucijama nalaze na pola koplja, odnosno jarbola.

Naime, do sinoć su izvučena tijela četvorice rudara, od ukupno pet koliko ih je ostalo u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica.

Kasno sinoć iz jame Raspotočje RMU Zenica izvučeno je tijelo Hajrudina Bradarca, a nešto ranije u toku dana i tijela još trojice nastradalih rudara: Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića i Fahira Halača.

I Vlada FBiH jučer je na hitnoj sjednici odlučila da, zbog teške rudarske nesreće u jami Raspotočje, u kojoj je poginulo pet rudara, te njihove dženaze, ponedjeljak, 8. septembar u Federaciji BiH bude Dan žalosti.