Zlatan Burzić o viznom režimu
0

"'Spasioci' BiH najodgovorniji su zbog kašnjenja"

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova BiH odbacilo je danas navode o inertnosti bh. diplomatije u pogledu aktivnosti kojima bi se osiguralo ukidanje viznog režima našoj zemlji, tvrdeći da je njen uspjeh to što je BiH pružena druga šansa kako bi ispunila uvjete iz mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Savjetnik za medije ministra vanjskih poslova BiH Zlatan Burzić reagirao je u povodu tvrdnji o inertnosti bh. diplomatije, navodeći u izjavi Feni kako je nesporan uspjeh ministra Svena Alkalaja da se ubrza prva isporuka putnih isprava iz Njemačke za BiH da bi se moglo početi s izdavanjem biometrijskih putnih isprava.

Burzić je ustvrdio kako bi ministri civilnih poslova BiH Sredoje Nović i direktor Agencije za identifikacijske dokumente (IDDEEA) Siniša Macan "trebali biti zahvalni ministru Alkalaju što je uradio ono što je u njihovom opisu posla".

On je također ocijenio da su upravo Nović i Macan "odgovorni što je BiH došla u situaciju u kojoj se sada nalazi".

  • Osobe koje nam se sada promoviraju kao spasioci BiH su zapravo najodgovorniji što BiH kasni pune dvije godine sa izdavanjem biometrijskih pasoša - tvrdi Burzić.

Navodi da se u MVP-u pribojavaju kako bi BiH mogla propustiti i drugu šansu koju je dobila od Evropske komisije, jer se "ovom problemu pristupa neozbiljno".

  • BiH bi zbog svojih unutrašnjih opstrukcija u Vijeću ministara BiH mogla propustiti šansu da u oktobru dobije pozitivnu preporuku EK - kazao je Burzić.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić izjavio je da je i on ranije s razlogom ukazivao na sporost u procesu priprema za izdavanje biometrijskih pasoša.

Kazao je kako je bio nezadovoljan odnosom i profesionalnošću ljudi koji su vodili bivši CIPS, a sada IDDEEA-u, te da je od njih tražio da se, kako je naveo, korektno odnose prema svom poslu kako BiH ne bi došla u situaciju u kojoj se sada nalazi.

  • I danas tvrdim da smo mi, da su oni profesionalnije radili svoj posao, bez političkih i unutrašnjih opstrukcija, biometrijske pasoše mogli imati najkasnije krajem prošle ili početkom ove godine - ustvrdio je Šepić u izjavi Feni.

On je mišljenja kako nema razloga da se ovaj ključni uvjet ne ispuni do sada zacrtanog roka i tako iskoristi šansa da od 1. januara naredne godine BiH bude na bijeloj šengenskoj listi.

Šepić je stoga pozvao sve odgovorne da u skladu sa zakonom i očekivanjima građana urade svoj posao i da već u septembru počne izdavanje biometrijskih pasoša.

On također smatra kako je uredu da se u ovaj proces uključe svi oni koji imaju ikakvu mogućnost da pomognu.

S druge strane, u Agenciji za identifikacijske dokumente (IDDEEA) naglašavaju kako rade prema zacrtanim planovima koje je usvojilo VMBiH.

Podsjećaju kako je u okviru aktivnosti na ispunjavanju uvjeta iz oblasti sigurnosti dokumenata bilo nužno prije svega napraviti izmjene i dopune zakonske regulative iz ove oblasti.

Također, završeno je i uvezivanje svih MUP-ova (više od 130 lokacija), svih općina (više od 135 lokacija), DKP mreže (45 lokacija).

U Agenciji navode kako je u maju 2007. godine usvojen Plan aktivnosti za početak izdavanja biometrijskih pasoša na sjednici VMBiH, a u novembru predložene izmjene zakonske regulative.

U maju 2008. godine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama prošao je parlamentarnu proceduru, a u augustu je objavljen tender za pasoške knjižice.

U augustu prošle godine je VMBiH usvojilo plan za viznu liberalizaciju i na osnovu ovoga su obaviješteni svi nadležni organi vezani uz lanac identiteta o njihovim obavezama. U oktobru iste godine usvojena je Informacija VMBiH vezano za lokacije MUP-ova za izdavanje pasoša.

U januaru ove godine održan je sastanak između ambasadora Evropske komisije u BiH, ministra civilnih poslova, direktora Agencije i ministara unutrašnjih poslova, te predstavnika ministarstva pravde FBiH i uprave i lokalne samouprave RS u vezi sa sistemom dokumenata i uručene preporuke za etičke kodekse i rad službenika na lokacijama, te dostavljene instrukcije MVP-u.

Glasnogvornica IDDEEA-e Amila Opardija ponovila je Feni da Agencija trenutno provodi ubrzane aktivnosti kako bi izdavanje biometrijskih pasoša počelo već u septembru iako je zvanično utvrđeni rok 15. oktobra.

Uspostava i početak rada sistema za izdavanje biometrijskih pasoša spominje se kao ključni uvjet za ukidanje viznog režima za građane BiH.